06 november 2011

Blaasontsteking

Foto © Jan Beerling

Column - Auw, auw en nog eens auw! Ik heb weer eens een blaasontsteking. De zoveelste. Ik ben de tel kwijtgeraakt. Bij mensen met een dwarslaesie komen blaasontstekingen helaas vaker voor dan bij anderen. Bij mij wel erg vaak. Ik heb dan een bacterie in mijn blaas die daar niet hoort. Meestal was dat de Klebsiella Pneumoniae. Minuscule kleine beestjes eigenlijk, die zich in mijn blaas gaan vermeerderen. Meestal merkte ik daar niet zoveel van. Achteraf kan ik wel wat lichte kramp en gevoel verklaren. Maar dat was altijd zo vaag dat ik het amper merkte. Pas wanneer ik het echt niet meer vertrouwde liet ik een urinetest doen en dan bleek het ook altijd wel raak te zijn. Antibiotica en dan kon ik er weer een tijdje tegen. De afgelopen tijd werd het wat heftiger. Een paar weken geleden kreeg ik behoorlijke pijn in de blaasstreek en flinke krampen. De urinetest wees dit keer een andere bacterie als boosdoener aan: de Serratia Marcescens. Uit dezelfde familie, geloof ik, maar toch een stuk gemener. Ik had er tenminste veel meer last van dan van die andere. De antibiotica joeg hem weer weg maar anderhalve week later heb ik hem al weer. Inclusief alle pijn en krampen. En die zijn behoorlijk. Écht niet leuk meer. Met mijn uroloog kom ik niet veel verder. Ook anderen zien niet direct een structurelere oplossing. Vanwege mijn dwarslaesie katheteriseer ik, maar hygiëniser kan ik het langzamerhand niet meer doen. Ook via internet kom ik momenteel niet zo heel erg veel verder.

Voorlopig heb ik even genoeg tips gekregen, dus reageren hoeft niet meer.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Wat vervelend! Ik zou graag helpen maar ik heb echt geen idee, sorry. Ik hoop dat er toch nog iemand met een goeie tip komt! In ieder geval, beterschap!

Jan Beerling zei

Dank je, Elyzabeth. Maar hopelijk komt de gouden tip binnen. Is me wel een etentje waard.

Frank Sanders zei

Zelf ook problemen met terugkerende blaasontsteking :-(
Morgen kan ik weer naar het ziekenhuis voor een urodynamisch onderzoek....Zo geen zin in maar ik wil uiteraard wel weten wat de oorzaak is en hoe ik er vanaf kan komen...

Ik heb jaren granberiesap pillen geslikt maar heb niet het gevoel dat dat echt helpt. Op dit moment slik ik D-mannose pillen en daarvan heb ik wel het gevoel dat het een positief effect heeft. Op internet is hier best wel veel over te vinden. Leg het anders eens voor bij je dokter. Of D-mannose pillen voor jou de gouden tip is weet ik niet maar voor sommige mensen is het wel de oplossing geweest :-).

Sterkte in ieder geval!!

Groet,
Frank Sanders

Jan Beerling zei

Bedankt voor je reactie Frank. Maar weet je welke bacterie je steeds had? Dezelfde als die ik steeds heb of andere? Ik dacht namelijk dat D-Mannose daar weer net niet tegen werkt. En ken jij toevallig Reflux? www.reflux-ace.nl

Marie-Jose zei

Hai Jan, Ik heb zelf ook last van regelmatig terugkerende blaasontstekingen, maar toch een stuk minder nu ik dagelijks een cranbery-capsule neem (etos Cranberry extra krachtig: er moet minstens 700 mg cranberry per capsule inzitten) en een 500 mg vitamine C tablet. je mag volgens de gebruiksaanwijzing van de cranberry ook twee pillen nemen, in dat geval zou ik de vitamine C laten zitten. Wat schijnt te helpen is het flink aanzuren van de urine. Daar houden die beestjes niet van.
Mij heelpt het echt goed. Ik heb nu gemiddeld twee keer per jaar een ontsteking. Daar kan ik mee leven.
Succes! Marie-Jose (mede-columnist bij leefwijzer)

perodesign zei

Hallo Jan.
Weet niet of het specifiek gericht helpt maar ik kan je probiotica aanbevelen in de vorm van water- of yoghurt kefir korrels. Deze kun je via de marktplaats a 3 euro kopen en daar zelf een kweek van maken. Water kefir is een heerlijk frisse, licht mouserende drank die vol zit met goede bacterien. De kwade bacterien worden door de goede bestreden, maar het zorgt in ieder geval voor een goede bacterie balans. Het heeft maar 1 nadeel...je moet het zelf maken en om de 2 dagen een kwartiertje rommelen in de keuken zoals flessen bottelen, nieuwe kweek maken. Als de suiker vergist is na 2 dagen wordt de drank zoiets als azijn. Je merkt het effect niet meteen maar je word er zeker vitaler van. Ik begin trouwens net te fotograferen dus een middag lesje zou ook leuk zijn i.p.v. een etentje. Groet en succes. Peter.

Jan Beerling zei

Bedankt Peter. Heb al eerder per mail deze tip gehad. Ben nu bezig met D Manose en bekijk over een tijdje of dit helpt.

Anoniem zei

Hallo, Ik ben door de uroloog geadviseerd om dagelijks tenminste een longdrink glas Cranberry sap te drinken (vb bij Lidl voordelig te koop. Verder hele dag door goed water drinken (spoelen) Ik head om de paar weken klachten vanaf mij 16e tot en met mijn 40e. Nu af en toe nog. Ik zou niet te vaak naar antibioticum grijpen. De darmflora (= je weerstand) die gaat ook kapot. Indien je vaker een kuur krijgt zou ik je adviseren via de apotheek een goed suppliment voor goede darmflora te vragen. Zie het als een tuin, na onkruidverdelger zijn ook de goede plantjes kapot, deze moet je opnieuw inzaaien. De bodem maak je ongeschikt door cranberrysap (D mannose is ook prima spul ter ondersteuning) en veel drinken om de boel rein te houden. Zelf neem ik ook graag een bad maar dat helpt waarschijnlijk vooral bij ons dames. Sterkte er mee ik weet hoe ziek je ervan kunt zijn. Annetteinka.

Anoniem zei

Beste Jan,
Ik ben ook ne Jan en ben een paraplegie'ker (d7 d8) zo een lotgenoot ;-)
32j in de rolstoel en kweet ni hoe vele blaasinfectie's later, vroeger 2x per jaar maar dat groeide naar zelfs 12x per jaar en nu zit ik ook met die Serratia Marcescens "beest" die me al meer dan een jaar constant serieus ambeteert .
Nu ben ik bezig met een “Eusaprim Forte” kuur voor 1 of 2 maand De laatste Antibiotica die nog zou werken de rest is resistent voor dit beestje … en als dit niet werkt moet ik waarschijnlijk naar hospitaal voor een weekje voor een kuur met een van hun “straffe”antibioticum , al zie ik dat niet goe zitten,
Ik vroeg me af of dat jij al een oplossing gevonden hebt tegen je beestjes ;-)
en hoop van wel natuurlijk zodat je dat zou kunnen delen met lotgenoten ;-).
Groetjes Jan

Jan Beerling zei

Momenteel gaat het goed. Maar toen niets hielp kreeg ik de suggestie om mijn blaas te spoelen met een betadine oplossing. Daar kunnen zelfs de meest resistente bacteriën niet tegen. Dat schijnt wel pijnlijk te zijn en daarom zou ik eerst met één of andere pijnstiller moeten spoelen. De revalidatie arts heeft daar een protocol voor. Maar zover is het tot nu toe niet gekomen. Veel succes in ieder geval!